Opbouwdag

Rotterdam staat bekend om zijn vernieuwende architectuur en het moderne straatbeeld. De stad ziet er dan ook heel anders uit dan de rest van Nederland. Maar dat is niet altijd zo geweest.

Bombardement

Op 14 mei 1940 wordt Rotterdam tijdens de Tweede Wereldoorlog door een bombardement verwoest. Bijna de gehele historische binnenstad werd daarbij met de grond gelijk gemaakt.

Wederopbouw

Aan het einde van de oorlog is het tijd voor Rotterdam om aan de wederopbouw te beginnen, met als eerste prioriteit de opbouw en herstel van de havens, economie en de woningen. Op 18 mei 1940 – vier dagen na het bombardement – wordt opdracht gegeven tot wederopbouw van de stad. Een nieuw stadscentrum herrijst uit het puin, met een totaal nieuw aangezicht – anders dan waar dan ook in Nederland. Het zou het begin zijn van het handelsmerk van de Rotterdamse architectuur.

Opbouwdag

Natuurlijk was er tijdens de oorlog nog geen sprake van Opbouwdag. Dat begon pas in 1947 en wordt al snel een traditie. In de jaren ’50 en ’60 wordt er elk jaar wel een mijlpaal bereikt in de wederopbouw. Rotterdam heeft Opbouwdag gevierd van 1947 tot 1970. Het was een dag waarop stil werd gestaan bij de mijlpalen van de wederopbouw.

Aanbevolen artikelen