Een kantoor aan huis bouwen

Wanneer je op zoek bent naar een kantoorruimte zijn er verschillende opties. Je kunt een ruimte huren of kopen. Of je kunt gaan voor nieuwbouw of juist een klassiek pand, ver weg of in de buurt.

Kantoor aan huis

Tegenwoordig is het steeds gangbaarder om ook vanuit huis te werken. In dat geval wil je misschien liever niet elke dag aan de keukentafel zitten, maar ergens in huis je eigen kantoor creëren. Een kantoor in huis kan je bijvoorbeeld op de zolder of in de garage inrichten. Wanneer je genoeg ruimte in de tuin hebt, kun je een nieuwe kamer aanbouwen, of zelfs een vrijstaand kantoor neerzetten. Ook een slaapkamer die over is of zelfs de buitenberging is mogelijk.

Om een kantoor aan huis te maken, moet je vaak het een en ander verbouwen, om echt een goede werkplek te creëren. Maak van tevoren de overweging of je een open kantoor wil bouwen of liever een afgesloten werkplek wil hebben.

Maak een ontwerp

Zijn dit allemaal geen opties voor jou? Dan kun je ook kijken om een kantoor aan te bouwen. Wanneer je een hele nieuwe ruimte aan gaat bouwen, moet je een ontwerp maken waarvoor je allerlei overwegingen moet maken. Welke eisen stel je aan dit gebouw? En welke wensen heb je? Moet het groot genoeg zijn om mensen te kunnen ontvangen, en zo ja hoeveel? Heb je daar een wachtkamer voor nodig? Indien je sanitair in je kantoor wil, moet je in je plan ook stromend water en een afwateringssysteem opnemen.

Bedenk in je ontwerp of je het de zomer koel genoeg kunt houden of dat je airconditioning nodig hebt. Hetzelfde geldt voor de winter: heb je verwarming nodig, en wat voor soort verwarming wil je dan aanleggen? Duurzaam bouwen gebeurt steeds meer en is een investering voor de toekomst. Hoe wil je duurzaamheid in je nieuwe kantoor integreren?

Randvoorwaarden

Als je ontwerp eenmaal grof is uitgewerkt, kun je een inschatting maken van de kosten van de verbouwing. Overweeg of dit in je budget past, en of er aanpassingen nodig zijn. Een kantoor aan huis met eigen sanitair en ingang wordt door de belastingdienst als afzonderlijke eenheid beschouwt. Dat geeft fiscaal voordeel, een feit om mee te nemen in je overwegingen.

Eigen werkruimte

Er valt dus van alles uit te zoeken om je eigen werkruimte te maken waar je lang plezier van kunt hebben. Denk ook na over of je het bouwen van dit kantoor zelf onder handen gaat nemen, of dat je mensen inhuurt om het voor je te doen. De kosten zullen in het laatste geval wat hoger uitvallen, maar de verbouwing zal ook sneller af zijn en jij kunt je ongestoord op je werkzaamheden concentreren.

Aanbevolen artikelen