Kanaleneiland-Zuid wordt duurzame stadswijk

Kanaleneiland-Zuid staat al lang bekend als de niet zo beste buurt van Utrecht. Er is sprake van veel verval en criminaliteit zorgt al jarenlang voor overlast. De gemeente heeft grootse plannen voor de wijk en hoopt daarmee het imago op te krikken naar hip en trendy.

Duurzaam

Duurzaam is natuurlijk hét sleutelwoord van de moderne samenleving en daar wil de gemeente Utrecht op inspelen. Er kan veel duurzamer gebouwd worden in steden en wijken wanneer je dit vergelijkt met wat er in het verleden gedaan is. Zo kun je nadenken over de inrichting van een wijk en hoe men de woningen met andersoortige gebouwen kan afwisselen en combineren, door er bijvoorbeeld winkels tussen te plaatsen. Gebouwen kunnen meerdere functies huisvesten en er kan nagedacht worden over hoe regenwater zal worden afgevoerd.

Opknappen

Voor nu wordt begonnen met het opknappen van 12 flats in Kanaleneiland Zuid. In totaal worden 644 huurwoningen onder handen genomen met als doelstelling deze nagenoeg energieneutraal te maken. De vervallen flats gaan meer wooncomfort bieden en zullen met hun nieuwe energiezuinige status een voorbeeld zijn voor toekomstig duurzame bouw voor een beter milieu.

Hoe gaan ze dit aanpakken?

Er komen zonnepanelen op de daken van de flats. Van binnen worden er in de woningen energiezuinige en duurzame warmteoplossingen ingebouwd met een slimme thermostaat om nutteloos energieverbruik te voorkomen. Met zo’n slimme thermostaat kun je eenvoudig zien hoeveel energie je verbruikt en hoeveel geld je dat kost. Hiermee wordt overmatig energieverbruik ontmoedigd en het bewustzijn verhoogd.

Niet alle flats en woningen hoeven dezelfde aanpak te krijgen; er wordt met de bewoners samen naar ideeën gezocht en deze worden uitgewerkt. Elektrisch rijden komt hoog in het vaandel te staan in Kanaleneiland-Zuid; in de wijk gaan er deelauto’s komen waar de bewoners gebruik van kunnen maken en er gaan elektrische lijnbussen rijden.

Aanbevolen artikelen