Levensloopbestendig verbouwen: een slaapkamer op de begane grond

De verbouwing van een huis vraagt om een behoorlijke investering. Daarom is het verstandig vooraf uitgebreid stil te staan bij je wensen voor de toekomst. Zeker als je al wat ouder bent zijn er zaken waar je rekening mee kunt houden. Als ruimte en budget het toelaten biedt een verbouwing je de mogelijkheid in te spelen op de toekomst.

Als je blij bent met de locatie van je huis en met de sociale contacten in de buurt wil je er het liefst altijd blijven wonen. Je wilt er oud worden en zoveel mogelijk zelfstandig je leven blijven leiden. Een slaapkamer op de begane grond is dan misschien een eerste vereiste. Naast de praktische zaken waar je rekening mee wilt houden is ook een smaakvolle inrichting belangrijk. Met mooie meubels, vloerkleden en decoratie voel je jezelf prettig in je levensloopbestendige woning.

Slaapkamer gelijkvloers

Als het gaat om levensloopbestendig (ver-)bouwen is de plek van de slaapkamer belangrijk. Traplopen wordt moeilijker bij het ouder worden en daarom is een slaapkamer op de begane grond ideaal. Je kunt dat realiseren door een uitbouw aan je huis te maken. Bouw zoveel mogelijk zonder drempels en met brede deuren. Dat is altijd praktisch, maar met bijvoorbeeld een rollator zelfs een must.

Kies onderhoudsvriendelijke materialen voor wanden, vloeren en kozijnen. Voor extra veiligheid investeer je ook in goede verlichting. Natuurlijk is een fijne sfeer ook belangrijk als je een levensloopbestendige slaapkamer bouwt. Een zacht en warm vloerkleed in je slaapkamer maakt van deze ruimte een behaaglijke plek. Doordat het kleed geluiden dempt zal je extra genieten van je nachtrust.

Het oog op de toekomst

Denk bij een verbouwing dus goed na over de toekomst. Ook als je een slaapkamer op de benedenverdieping nog niet echt nodig hebt is een extra ruimte altijd handig, bijvoorbeeld als speelkamer voor kinderen of als werk- en hobbyruimte. Later tover je deze eenvoudig om tot slaapkamer.

Aanbevolen artikelen