Herontwikkeling van de voormalig studentenhaven: Archimedeslaan 16

Iedereen die in Utrecht wel eens vanaf rotonde de Berenkuil richting het grote studiepark de Uithof is gereden kent het wel; het kenmerkende grote gebouw aan de linkerkant, Archimedeslaan 16. Vroeger de kern van de lerarenopleiding de PABO, later studentenhaven pur sang. Het werd een tijdelijke vestiging voor zo’n 400 studenten, in afwachting van de sloop welke gepland stond voor een aantal jaar later. Grotere feesten vonden in HAL 16 plaats, inclusief artiesten en dj’s. Kleinere feestjes werden op de verschillende gangen van de “Archie” georganiseerd en waren vooral voor bewoners van andere gangen, genodigden en aanhang.

Hoe is het nu met de Archimedeslaan?

Inmiddels hebben de laatste studenten in 2019 het gebouw verlaten en heeft de gemeente de volgende fase ingezet van de Archimedeslaan 16: plannen voor grootschalige nieuwbouw.

Wat wordt het dan nu?

Er zijn grootse plannen voor een nieuw, levendig gebied waar zo’n 1.600 tot 2.000 nieuwe woningen moeten komen, met een supermarkt voor de centrale boodschappen, een café en lunchroom die als meetingpoint kan fungeren en een soort gezondheidscentrum waar verschillende zorgfuncties kunnen worden uitgevoerd zoals een huisarts, fysiotherapie en dergelijke. Maar bovenal moet er veel groen en water komen om dit nieuwe woonpark een aangename en toegankelijke ambiance te geven.

In dit deel van Utrecht zijn naar verhouding nog weinig woningen en daar gaat nu verandering in komen. Door de komst van groen, horeca en andere voorzieningen moet het echt een plek worden voor nieuwe bewoners, één die bovendien uitnodigend is voor bewoners uit de buurt. Het doel is een gezond stedelijk leven voor iedereen.

Hoe staat het er voor?

Het is een flink project met veel vernieuwing en dat heeft tijd nodig. Op dit moment is het volgende gaande:

  • Er moet een besluit worden genomen over geluidswerende maatregelen
  • Er moet worden aangetoond dat het project voldoet aan gezonde verstedelijking
  • Er wordt gewerkt aan een SPvE – Steenbouwkundig Programma van Eisen, waarin de voorwaarden zijn vastgesteld waaraan het project moet voldoen
  • Er moet worden vastgesteld of alles binnen de financiële mogelijkheden blijft
  • Het huidige gebouw moet eerst gesloopt worden. Het kost tijd om dit goed voor te bereiden, omdat het materiaal bruikbaar moet blijven voor recycling.
  • Op dit moment zijn er nog financiële onderhandelingen gaande

De start van de bouw staat gepland vanaf 2023/2024

Aanbevolen artikelen