Wordt de Dutch Windwheel het nieuwste icoon van Rotterdam?

De Dutch Windwheel. De bouw is nog niet eens begonnen maar het is nu al een op mondiaal niveau veelbesproken onderwerp. Het grote, circulaire en volgens de plannen duurzame gebouw moet het nieuwe icoon worden van Rotterdam en met 2025 als Estimated Time of Arrival .

Duurzaam

Het plan is helemaal van deze tijd; duurzaam van top tot teen, waarbij alleen maar afbreekbare materialen worden gebruikt. Het ringvormige gebouw van 174 meter hoog moet gaan dienen als een hotel, woontoren en reuzenrad. In het midden komt een gat met een diameter van 108 meter waarmee windenergie moet worden opgewekt.

Innovatie

Om met de Windwheel een zo hoog mogelijk energie-opwekkend vermogen te realiseren, is het plan om het gebouw uit te rusten met tal van innovatieve technologieën die grotendeels nog moeten worden uitgevonden.

Aanpassingen

Inmiddels is de hoogte van de Windwheel van 174 naar 160 meter teruggebracht. De dragende constructie is aangepast en bestaat niet meer uit twee ringen. Het gat in het midden is verkleind en verhoogd. Ook is het nog onduidelijk of de windenergietechniek Ewicon in het gebouw zal worden toegepast. Het systeem dat in 2015 werd aangekondigd als onderdeel van de Windwheel wekt op een slimme manier stroom op door met waterverneveling druppels een elektrische lading te geven. De stroom die vervolgens met behulp van deze druppels en wind wordt gegenereerd is inzetbaar voor verlichting of elektronica. Er zijn echter nog vraagtekens in hoeverre de windinnovatie daadwerkelijk in de bouw gaat worden opgenomen.

De financiering van de Dutch Windwheel is inmiddels rond, maar of het gebouw er in de vorm volgens de huidige plannen gaat komen, dat zal de tijd ons leren.

Aanbevolen artikelen